Mirându-mă la trecutul mort care învie când citesc despre el!

Am obiceiul să mă mir la lucruri, dar mai ales la texte! Acum mă mir la Almanahul „Curentului”  din 1939. Nu găsesc data cu zi și lună, cred că a fost una dintre victimele războiului!

DSC_0467

Mă mir, cum spuneam, la textele ce fac trecutul să existe. Anul 1939 a existat pentru că scrie acolo că s-au întâmplat lucruri, așa se întâmplă în fiecare an care există! Numai că nu în fiecare an are loc o expoziție a lui Carol Popp de Szathmary. Szathmary, pictor și fotograf, a fost o personalitate remarcabilă, fiind primul fotoreporter de război din lume.

Expoziția a fost organizată la Academia de arhitectură de nora artistului, Ortansa Satmary (așa își ortografia numele și fiul artistului, Alexandru, pictor și el). „Aducând un material artistic și documentar de mare însemnătate, mai cu seamă cu privire la istoria Capitalei noastre, – ne-a ajutat în mare măsură să ne făurim o idee mai temeinică despre fermecătorul artist transilvănean. Acest lucru se datorește faptului că o mare parte din piesele expuse, sunt provenite din atelierul pictorului, studii pline de vervă câteodată și totdeauna mai revelatoare decât opera împlinită.” Se pare că expoziția respectivă a fost mutată la Academia Română unde a rămas mai multă vreme.

Să vorbim și despre atât de actualele subiecte de atunci și de acum!

Biserica ortodoxă română

Biserica ortodoxă română este organizată în 6 mitropolii și 14 episcopii. În toate eparhiile sunt plătiți de stat 9.149 de preoți și 8.754 de cântăreți bisericești. „Iar afară de aceștia, statul român mai plătește câte un preot și câte un cântăreț la bisericile române din Paris, Sofia și Ierusalim și 54 preoți  sârbi din Banat, cari depind de vicariatul sârbesc din Timișoara” (Almanahul Curentului, 1939, p. 120). În continuare sunt numărați preoții de la celelalte biserici: 688 de preoți catolici, 825 de preoți reformați, 272 de pastori etc.

O ultimă mirare!

„La 1 August 1939 s’a născut primul copil din al 20-lea milion de locuitori”.

Almanahul Curentului, 1939, p. 120

Advertisements

2 thoughts on “Mirându-mă la trecutul mort care învie când citesc despre el!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s