Jurnalist la mine în țară!?

Meserie sau profesie, jurnalismul este un domeniu vast și ofertant, am putea zice, numai că are și el problemele lui, cel puțin la noi în țară.

Majoritatea tinerilor își doresc să devină jurnaliști fără să știe ce implică asta. Fără să știe că jurnaliști nu sunt doar cei vizibili. Adevărul este că jurnaliștii nu apar la televizor. Dar cum să îi avem ca modele dacă nu îi vedem? Spre exemplu, eu îl apreciez pe Moise Guran. Comod, nu? Este cunoscut, apreciat, este ușor de dat exemplu. Exact! Sigur că aș vorbi despre echipa din spatele lui dacă aș cunoaște-o.

Oare cum arată un jurnalist adevărat?

Ca să fie jurnalist ar trebui să cunoască un domeniu, sau mai multe. Ar trebui să cunoască bine limba română, să fie curios și să nu creadă până nu cercetează. Simplu, dar ar trebui oare să fie absolvent de facultate în domeniu? M-aș grăbi să spun că da, așa mi-ar conveni. Dar cu ce aș fi eu, absolventă de facultate în domeniu, mai bună decât Moise Guran de care vorbeam mai sus?

Ce ar fi bine să învățăm la facultate?

Teoria e mama practicii. E important să ai bazele teoretice, iar facultatea ți le oferă. Dar practica e mama profesionistului, iar facultatea ți-ar oferi-o, dacă ar putea. Aici apare problema proaspătului absolvent care „nu știe nimic”. Problema, din punctul meu de vedere, este că domeniul avansează mult prea repede, iar facultățile mult prea lent. Ce oferă deci facultățile de jurnalism? Oferă după posibilități. Teoria: aceeași, scrisă și rescrisă și mai puțin adaptată zilelor noastre. Practica: dacă ar fi timp (sunt puțini cei trei ani de facultate), bani, redacții și mai multă implicare, ar fi și practică.

Adevărul este că facultatea nu este atât de inutilă pe cât se vorbește, dar aflăm asta abia atunci când reușim să ieșim dintr-o situație numai datorită celor învățate în facultate.

Cum îți dai seama că ai putea fi jurnalist în România?

Să fii curios, să fii răbdător, să fii informat, să scrii, să știi ce vrei și să ai timp pentru toate astea. În cărți afli că nu este greu să fii jurnalist, dar în realitate afli că nu ai unde. Dacă știi ce vrei, poți lupta pentru ați atinge scopul.

DSC_0150

Dacă îmi ating scopul, care este misiunea mea ca jurnalist?

Am învățat că trebuie să informez, să fiu clar și concis, să fiu integru și cât mai puțin subiectiv. Din păcate, adevărata misiune este să câștig atât cât să trăiesc. Așa că toată informarea, integritatea și obiectivitatea se rezumă la cerințele redacției. Le pot respecta sau nu. Decizia este a mea și a zilei de mâine, oricât de patetic ar suna.

Spuneam că îmi place Moise Guran. Îl apreciez pentru că reușește să fie destul de aproape de ceea ce și-ar dori un jurnalist să fie. Informează, explică, formează opinii și câștigă atât cât să fie mulțumit. Dar nu a studiat jurnalismul. Și atunci care sunt condițiile obligatorii pentru a fi jurnalist?

Niciuna!

Politica și jurnalismul la noi

Aș încerca o definire eronată a politicii: Este un domeniu greoi la prima vedere, dar vinde prin mondenitatea care a ajuns să fie.

Am un politician preferat? Dar apreciez vreun politician? Răspunsul este NU pentru ambele întrebări. Politicienii nu sunt de apreciat. Ei sunt oameni pe care trebuie să îi urmărești atent și eventual să îi critici permanent, altfel se bazează pe aprecierea ta și uită care este rolul lor. Deci nu îmi place un politician. Este posibil totuși să îmi placă, la un moment dat, o decizie sau o faptă a unui politician.

Între timp, politica și politicienii ei există în presă cu bune, dar mai ales cu rele. Tot ce se întâmplă pe scena politică ne influențează pe noi, cetățenii, iar ca jurnalist a fi informat exact asta înseamnă: să știi tot ce se întâmplă, iar apoi să distribui informația către public, astfel încât să o înțeleagă toată lumea. Problema apare atunci când redacțiile sunt afiliate politic, iar informația este transmisă în scopuri propagandistice. Sau mai rău, nu este transmisă.

Întrebarea râmâne pusă: Ce face un tânăr jurnalist, ajuns într-o redacție, care își dorește să fie corect, dar care nu poate publica decât sub cenzura culorii pentru care lucrează redacția?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s